Založ si blog

Čas novej vlády

Dnes máme pekné, ešte stále zimné ráno, máme tiež novú vládu, verejné protesty sa rušia, aspoň ich hlavná sila, takže všetko je ako má byť. Aspoň to tak na prvý pohľad vyzerá, predseda vlády už stihol hneď v prvý deň výkonu svojej funkcie aj navštíviť Brusel, ukázať sa, aby Európa videla, s kým novým majú do činenia.

Sympatizanti Matoviča, Kollára a Sulíka už tak nadšení nie sú, lebo zasa musia zhltnúť to, že s nimi Smer-SD opäť vybabral. Matovič síce zase bude chvíľu zvolávať tlačovky a vrhať okolo seba invektívy, v úlohe potápajúceho sa mu niet čo diviť, najmä keď ho už za tie roky dobre poznáme. Prezident nakoniec musel aj cez zjavnú nechuť vymenovať tú istú vládu, proti ktorej sa hojne manifestovalo, len v novom zložení. Ak sa teraz Fico cíti ako víťaz, je otázkou či to nie je víťazstvo Pyrrhovo. Pellegríni ho môže nejaký čas poslúchať, ale len čo sa oťuká a začne používať svoj rozum a nebude robiť nejaké prešľapy, vtedy sa z pupočnej šnúry odpojí. A ešte aj iný aspekt, ktorý platí hlavne vo svete médií ale aj politiky: zíde z očí, zíde z mysli.

Nový premiér musí však mať chuť pustiť sa do očisty a radikálnejších rezov v polícii, súdnictve a aj politickom vplyve mocných a mocnejších na stranu Smer-SD. A to neviem do akej miery bude schopný zvládnuť, lepšie povedané do akej miery to bude mať dovolené. Teraz možno bude mať chvíľu pokoj, ale ak sa tieto veci a vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky nepohne dopredu, môžu sa opäť začať plniť námestia.

 

Ateizmus a Katalánsko

22.03.2018

Domácu scénu necháme sa nadýchnuť k lepším zajtrajškom v menej výbušnej atmosfére ako doteraz a tak na skok do zahraničia. Podľa čerstvého prieskumu, ktorý uverejnil The Guardian, sú mladí Česi najbezbožnejšími z krajín Európskej únie. Až 91 % neverí v žiadneho Boha. Ktovie aký je rozdiel vo viere mladých Čechov a Moravanov, ktorí mali a majú predsa len silnejšiu [...]

Kam kráčate, verejné protesty. . .

21.03.2018

Verejné protesty posledných piatkov sa začali čoskoro po objavení tiel dvoch zavraždených ľudí, novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Kládli si za cieľ objasnenie tejto na Slovensku dovtedy nevídanej popravy. Samozrejme k tomu potom pribudla požiadavka na zmenu kádrov vo vyšetrovacích a neskôr aj mocenských orgánoch štátu. Hĺbku týchto zmien naznačujú články a v [...]

Ako teraz ďalej?

20.03.2018

Po prečítaní si pár konšpiračných teórií o tom, kto riadi terajšie verejné demonštrácie a akú v tom hrá kto úlohu, mi nedá sa nespýtať: Ako to bude teda teraz ďalej? Prezident neprijal návrh na zloženie vlády, ktorý mu Pellegrini predložil a dal mu do piatku tohoto týždňa šancu na reparát. Kope teda aj prezident za opozíciu, alebo mu ide o to, aby bola vláda [...]

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

stan17

Co blázníte, vždyť jsou tady lidi...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 13115x
Priemerná čítanosť článkov: 1874x

Autor blogu

Kategórie

Archív